Instagrams nya algoritm har minst sagt gjort det klurigare att öka sitt engagemang och att bygga sitt personliga varumärke större i den sociala plattformen. Vi delar med oss av hacks att bli vän med den nya algoritmen och kringgå fallgroparna att bli shadow bannad och få mindre engagemang. 

Som vi tidigare lyft har Instagrams nya algoritm gjort det svårare för oss skapa engagemang och öka sin synlighet. Instagram är alltid föränderlig och som content kreatör bör man vara vaksam över dem förändringar som görs för att dra nytta och undvika fallgroparna som kan påverka din tillväxt. Det blir allt svårare och svårare att få engagemang och göra sitt content synligt för den breda massan.

10 %

Algoritmen livnär sig på engagemang med uppdrag att visa relevant content först. Det kan vara så att bara 1/10 av dina följare ser din post. Så fort du lägger upp en bild så analyserar algoritmen innehållet i ditt inlägg och får du inte direkt engagemang så försvinner det tyvärr i mängden. Får du snabb respons med kommentarer, likes och riktigt engagemang så visas den för resterande 90% för att den lyckats engagera andra följare. Om du har följare som inte engagerar sig utan har köpt botar eller falska följare så blir det svårare för dig som kreatör att nå ut.

Comment Pods

Många influencers har använt sig av kommentarsgrupper för att öka sitt engagemang och bygga sitt varumärke större. En kommentarsgrupp består av flera profiler som ansluter sig till en grupp och tillsammans kommenterar på varandras bilder för att bygga engagemang och öka synlighet. Instagrams algoritm är inte korkad, den är väl medveten om hur Comment Pods fungerar och vilket syfte dem har. Det har funnits flertal fall där profiler har blivit shadow banned pågrund av användandet av kommentarsgrupper.

Shadow Ban

Shadow Ban, även känt som skygg blockering är en funktion som blockerar en användare och deras content för sina följare utan att den blockerade användaren märker det. Engagemanget sjunker och man kan inte riktigt fastställa om man har blivit bannad eller om det finns en annan orsak som påverkar engagemanget. Man måste hålla sig inom Instagrams ramverk och comments pods är något som kan leda till att du blir shadow-banned.

Svara på kommentarer

Den nya algoritmen livnär sig som sagt på äkta engagemang, vilket innebär att du även bör vara snabb och svara på dina kommentarer du får på dina bilder inom 60 minuter för att inte riskera att kraftigt minska synligheten på din bild. Så var aktiv och engagera med dina följare som en riktig person.

Hashtags

Tidigare har det fungerat att använda sig av 30-tal hashtags till varje bild för att göra sitt content mer synligt. Använder du dig av för många hashtags idag kan Instagram tolka det som spam. Så var kreativ när det kommer till hashtags, använd dig av 2-5 relevanta hashtags till dina bilder och placera inte dina hashtags i en separat kommentar, utan i samma text som ditt inlägg. På så sätt förstår algoritmen att det är relaterat innehåll och uppfattar inte dina hashtags som spam. Så bild, copy, 2-5 hashtags och posta!